Sluit het zomerseizoen af met een vurig spektakel. Vuurdoorns met bessen in verschillende kleuren, hebestruikjes in verschillende groentinten en jeneverbes (Juniperus) zorgen voor een uitbundig herfstterras.

Vuurdoorns zijn jaarrond mooi. In mei, juni bloeien ze met een overdaad aan crèmewitte bloemen. Daaruit ontstaan later de felgekleurde rode, oranje en gele bessen.

Dan blijkt ook dat wij niet de enige zijn, die zo van de bessen genieten. Voor lijsters, merels en spreeuwen is het een overheerlijk maaltje. Kijk wel uit: de vuurdoorn heeft scherpe takdoorns. In de natuur vormen deze een gedegen obstakel voor de natuurlijke vijanden van vogels.

Veel mensen kennen de vuurdoorn als bedekking van een muur of schutting. Maar ze zijn ook te koop als losse plant in bijvoorbeeld een spiraalvorm geleid. Deze vuurdoorns doen het heel mooi in een pot op het terras. Zet een paar potten met vuurdoorns bij elkaar met een verschillende beskleur.

Groene versierders
Kleed de potten met vuurdoorns aan met lage groenblijvende heestertjes als hebe en jeneverbes in verschillende groenkleuren. Hebes zijn er in verschillende typen. Het dwergtype is er in verschillende kleuren groen van blauwgrijs en lichtgeel tot donkergroen aan toe. Mooi als als basislaag in een pot met een hoger opgaande plant zoals de vuurdoorn.

Datzelfde geldt ook voor de jeneverbes. Ze zijn er van hoog opgaande conifeer tot laagblijvend miniconifeertje met naaldvormige blaadjes, die het prima doen als groenblijvende bodembedekker in pot.

Houd rekening met de winter door vorstbestendige potten te gebruiken.
Combineer vuurdoorns met verschillende beskleuren.