Wat is er mooier dan een tuin die het hele jaar door bloeit? Zo’n jaarrond bloeiende tuin is ook voor jou weggelegd. Een klein beetje puzzelen met de bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de planten, is alles wat ervoor nodig is.

Voorjaarskriebels
Wanneer de winterslaap voorbij is, kijken we uit naar nieuw leven in de tuin. Tijd voor de vroegbloeiende vaste planten om hun mooie bloemen te showen, ze staan te popelen om het voorjaar in te luiden. Na de vroegbloeiers kleuren zomerbloeiende vaste planten de tuin met als opvolger de herfstbloeiende vaste planten. Wist je dat er zelfs vaste planten bestaan die in de winter bloeien? Om het je niet te laten duizelen hebben we ze per seizoen de mooiste voor je uitgezocht.

Wist je dat… Wanneer je vroeg bloeiende planten na de bloei terug knipt, veel soorten nog een keer gaan bloeien?

Voorjaarsbloeiende vaste planten
Voorjaarsbloeiende vaste planten kunnen aan het begin van het voorjaar niet wachten om hun prachtige bloemen te laten zien. Vaste planten als gebroken hartje (Dicentra), elfenbloem (Epimedium), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla) zijn veelgebruikte soorten die prachtig bloeien in het voorjaar. Ook Sleutelbloem (Primula), Vrouwenmantel (Alchemilla) en schoenlappersplant (Bergenia) zijn echte voorjaarstoppers.

IV016358_d09a0 - kopie

Zomerbloeiende vaste planten
Veel vaste planten zijn in de zomer op hun hoogtepunt, vooral in juni en juli. Het aanbod is dan ook enorm. Je kunt naar hartenlust combineren met soorten en kleuren. Maar waar begin je met kiezen? Om je op weg te helpen hebben we een top 10 zomerbloeiers samengesteld:

  1. Rode zonnehoed (Echinacea)
  2. Kattenkruid (Nepeta)
  3. Ridderspoor (Delphinium)
  4. Meisjesogen (Coreopsis)
  5. Akelei (Aquilegia)
  6. Klokjesbloem (Campanula)
  7. Dropplant (Agastache ‘Blue Fortune’)
  8. Salie (Salvia nemerosa)
  9. Monnikskap (Aconitum)
  10. Zeeuws knoopje (Astrantia)

IV005388_3a147 - kopie


Herfstbloeiende vaste planten

Om extra lang te kunnen genieten van een kleurrijke tuin gebruik je lang bloeiende vaste planten. Ze bloeien met gemak vijf maanden achter elkaar zodat je er van kunt genieten tot in de herfst. De muurbloem (Erysimum ‘Bowles Mauve’) is bijvoorbeeld een plant die altijd bloeit, zolang het niet vriest of heel koud is. Ook prachtkaars (Gaura lindheimeri), ijzerhard (Verbena) en ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’) zijn schitterende langbloeiers. Naast de langbloeiers zijn er ook typische herfstbloeiende vaste planten. Deze hebben vaak sterke, warme kleuren. Typische herfstbloeiers zijn zilverkaars (Cimicifuga), herfstaster (Aster novi-belgii), herfstanemoon (Anemone) en hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’).

IV004103_54924 - kopie

Winterbloeiende vaste planten
Zelfs in de winter zijn er vaste planten die de tuin opfleuren. De kerstroos (Helleborus) is er zo een. Een van de populairste soorten is de Helleborus orientalis hybridus vanwege zijn fantastische kleurenpalet. Hij bloeit in de kleuren wit, witroze, roze, wijnrood, paars, abrikoos en geel. Bovendien is hij niet veeleisend. Ook winterviooltje (Viola) en winterakoniet (Eranthis hyemalis) zijn succesnummers in de vrolijke wintertuin.

IV005162_eda3d - kopie

 

Beeldmateriaal door: https://www.iverde.org