De Klimop, ook bekend als Hedera, is Woonplant van de maand april. Een mooi moment om stil te staan bij deze Europeaan, die ook met weinig water ambitieus blijft groeien en klimmen en daarbij schilderachtige bladeren laat zien.

Klimmen, hangen en slingeren

De officiële naam van de Klimop, Hedera, komt van een oude Latijnse plantennaam en betekent ‘vastgrijpen of hechtend’. En inderdaad: buiten grijpt de plant zich gretig vast aan muren en schuttingen. Binnen klimt, hangt en slingert de Klimop ook en laat daarbij trots zijn bladeren zien. Die zijn groen met witte, zilveren of gele accenten en hebben soms zelfs een gemarmerd effect. Jongere Klimops groeien snel en hebben kleine bladeren, die later pas groter en ook wat grilliger worden.

hedera_woonplant_vd_maand_2

Europeaan Klimop
In tegenstelling tot de meeste woonplanten is Klimop geen tropische exoot maar groeit hij in Europa. De plant is dus gewend aan een wat koeler klimaat, wat hem ook makkelijk in de omgang maakt.

hedera_woonplant_vd_maand_3

Verzorging van de Klimop

Met deze tips houd je de Klimop gezond en gelukkig: de plant kan redelijk goed tegen droge lucht, rond de 12-20 graden Celsius. Zet de Klimop liever niet in de volle zon en een keer in de week water geven is ruim voldoende. Zo straalt de plant ook wat geluk op jou af.

hedera_woonplant_vd_maand_4

Leuk om te weten:

  • Onderzoek bij de NASA heeft aangetoond dat de Klimop een krachtige luchtzuiveraar is, handig voor thuis en op kantoor.
  • De Klimop staat in de top 10 van makkelijke woonplanten.
  • Een Klimop laat zich makkelijk leiden langs elk object en figuur, dus laat je creativiteit de vrije loop of maak een mooie plantenmuur vol Hedera’s.
  • Als Klimop buiten niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en krijgt hij takken zonder hechtwortels, het blad krijgt een ruitvorm en de Hedera gaat bloeien en vormt bessen.
  • Wereldwijd bestaan er vermoedelijk meer dan 4.000 Klimoprassen.
  • In de Griekse mythologie is Klimop de plant van Dionysos, de god van de wijn en de plantengroei. Een krans van Klimop gold als symbool van overwinning en mannelijke kracht, daar komt ook de Klimopkrans voor winnaars van de Olympische Spelen vandaan.